Mit tehetünk a Balaton vízminőségéért?

A tiszta víz titka

2022. június 06.

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Mit tehetünk a Balaton vízminőségéért?

A tiszta víz titka

2022. június 06.

A Balaton vízminősége Aranypart Camping Siófok

A Balaton vízminősége sokunkat érdekel, hiszen azért nem mindegy, hogy mibe mártjuk a testünket. Mivel ezt folyamatosan ellenőrzi a Vízügyi Igazgatóság, pontos képet kaphatunk arról, mikor, hol, milyen tisztaságú vízben fürdőzhetünk.

 

Honnan származik a Balaton vize?

A Balaton létrejötte a pannon (miocén) korra nyúlik vissza, amikor hazánk területének nagy részét tenger, majd ennek maradványa, a Pannon-tó borította. A tavat a beömlő vizek hordaléka lassan feltöltötte, és ez az agyagos-homokos üledék lett később a Balaton teknőjének vízzáró rétege. Az utolsó eljegesedés idején kéregdarabok bezökkenése folytán kezdett kialakulni a mai Balaton medre. Ezt az időszakot a mainál sokkal hűvösebb és csapadékosabb klíma jellemezte, így a csapadékvíz összefolyásával, mintegy 22 000 évvel ezelőtt kialakult a Balaton.

Kezdetben a Balaton vize sokkal magasabb volt, és mivel a sok-sok év alatt csapadékos és szárazabb időszakok váltották egymást és a vízállás folyamatosan változott. A vízállását és a Balaton vízminőségét folyamatosan nyomon lehet követni a Vízügy honlapján.

A vízügy honlapja »

 

Milyen a Balaton vízminősége?

Bár a vízszint tavaly is egy kicsit csökkent, még mindig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk. Erről, valamint a vízminőségről folyamatosan hírt ad a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet is, főként az algák mennyiségét figyelik a Balaton vizében. Az algák elszaporodása főként a vízben lévő tápanyagok mennyiségétől függ, például egy ilyen a foszfor. Ha a vízbe sok foszfor kerül, akkor az algák elszaporodhatnak a nyílt vizekben. Szerencsére, a Siófoki-medence ebben szerencsés helyzetben van, és algásodásra évek óta nincs példa.

 

A Balaton vízminősége Aranypart Camping kemping Siófok A Balaton vízminősége mindannyiunk közös érdeke!

 

Az algásodás a vízszinttel is összefüggésben van

A BLKI kutatási közleménye szerint erre a jelenségre a siófoki vízmérce 50 cm-es állása alatt lehet számítani. A békanyál elszaporodása ugyan jelentősen csökkenti a tó idegenforgalmi vonzerejét, de tömeges fellépése nem szennyezés következménye és méreganyagokat nem termel, de hozzátartozik a tó életéhez.

Egy becslés szerint a 2022-es szezon végére a vízállás a siófoki vízmérce kb. 70 cm-es állásáig csökkenhet. Emiatt sem a nyílt vízben lebegő algák túlburjánzása, sem a déli part sekély vizében a békanyál tömeges elszaporodása nem várható.

 

Még mindig jó minőségű a Balaton vize

Az országos Közegészségügyi Intézet adatai alapján a nyílt vízi strandok 95%-ának vízminősége jó vagy kiváló. Ezeknek a magyarországi strandoknak a fele a Balatonon található, és vizüket havonta ellenőrzik. Ám sokszor olvashatjuk, hogy az emberi tényező nagyban rontja a víz minőségét, egyelőre a vizsgálatok alapján, nem kell tartanunk ettől.

A nyaralóknak azonban nagy szerepük van abban, hogy a Balaton vize továbbra is tiszta legyen. Ezért ha még sokáig szeretnénk élvezni a magyar tengert, figyeljünk oda, hogy semmilyen módon ne szennyezzük azt. Mint azt már említettük, főként a víz foszforterhelése okozhat gondokat.

 

A Balaton vízhőmérséklete

A víz tisztasága mellett a turisták szempontjából a víz hőmérséklete is fontos szempont szokott lenni. A víz hőmérséklete a Balaton sekély mélysége folytán gyorsan követi a levegő hőmérsékletét, ami július hónapban a legmagasabb. Nyaranta nem ritka a 23-25 oC vízhőmérséklet. Ezt napról-napra nomon kísérhetjük az időkép honalpján is.

A Balaton vízhőmérséklete »

 

A Balaton vízminősége és tisztasága mindannyiunk érdeke!

A Magyar Turizmus Zrt. kampányában ehhez is ad tippeket – a környezettudatosságra, fenntarthatósági szempontokra hívja fel a figyelmet. Mivel nagyon sok gyerekes család látogat el nyaranta a magyar tengerhez, nem mindegy, hogy ők milyen minőségű vízben pancsolnak. A Balaton vízminőségének és tisztaságának megtartása ezért mindannyiunk érdeke, tegyünk közösen, hogy még sokáig élvezhessük a magyarok kedvenc üdülőhelyét.

 

Hogyan óvjuk a Balatont?

  • Fürdés előtt használjuk az illemhelyet és mossunk kezet, biztassuk erre a gyermekeket is!
  • Ne feledkezzünk meg a zuhanyzásról, mielőtt a vízbe indulunk! A víz lemossa a bőrről a felesleges naptejet és izzadságot, amitől így megóvhatjuk a Balaton vízminőségét.
  • A Balaton vízminőségét a víz természetes öntisztulása garantálja. Ebben komoly fennakadást okozhat a szemét, köztük a természetben csak több év alatt lebomló műanyag palackok és zacskók. Ezeket gyűjtsük szelektíven, vagy cseréljük többször használható kulacsra, textil táskákra, de semmilyen körülmények között ne hagyuk a strandon vagy a ne dobjuk a vízbe!
  • A vitorlázók már a vizsga előtt megtanulják, hogyan óvják a tavat. Motorhasználat csak a kikötőben szükséges manőverezéshez engedélyezett, a tananyagban a motorolaj, szennyvíz- és hulladékkezelés szabályai is helyet kaptak.

 

Az Aranypart Camping: közvetlenül a Balaton parton

A part közelsége lehetővé teszi, hogy ne kelljen szatyrokkal megrakodva érkeznünk, elég egy törölköző és már élvezhetjük a csodás Balatont! A part közelében több vendéglátó hely is található így nemcsak a Balaton vízminőségét tesztelhetjük saját magunk, hanem borozhatunk is az aranyszínű alkonyatban 😀

Itt találod kempingünk szolgáltatásait »

Itt tudsz szállást foglalni »