Balatoni horgászat a nyaralás alatt

Tó tele halakkal

2022. május 18.

Balatoni horgászat a nyaralás alatt

Tó tele halakkal

2022. május 18.

balatoni horgászat Siófok Aranypart

A Balaton nemcsak a strandolókat csábítja a vízpartra, de a horgászokat is. A balatoni horgászat nagy élmény lehet, bár nem lehet akárhol bedobni a horgot, de így is számos lehetőség adódik egy kis pecázásra.

A helyiek persze jól ismerik azokat a helyeket, ahol engedélyezik a horgászatot, viszont aki turistaként érkezik, jobb, ha kicsit tájékozódik, mert igencsak sokat lehet bolyongani, mire valaki megfelelő helyet talál.

 

A balatoni horgászat

A kemping területén a horgászat nem megengedett a strandolók miatt, de összegyűjtöttünk Nektek néhány  információt a balatoni horgászat témában, amelyekből tudtok tájékozódni.

 

Mik a feltételei a balatoni horgászatnak?

Szerencsére, erre a kérdésre már nem is olyan nehéz válaszolni, mivel néhány évvel ezelőtt a Balatoni halgazdálkodási Nonprofit Kft. létrehozott egy adatbázist, ahol bármikor bárhonnan meg tudjuk nézni egy térképen azokat  a partszakaszokat, ahol a Balatonnál a horgászat engedélyezett.

A Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis pont azért jött létre, hogy a rengeteg turista, aki évente a magyar tengerhez látogat, ne maradjon információ nélkül és a hobbihorgászoknak is legyen lehetőségük arra, hogy a nyaralásuk alatt is hódolhassak kedvtelésüknek.

A adatbázist itt találjátok »

A műholdas térképen piros színnel jelölték be azokat a partszakaszokat, amelyek horgászhatók, de horgászjegy értékesítő pontokat, csónakbérlési helyeket, és sólyahelyeket is találtok. Siófokon például az Aranypart szabadstrand egész évben horgászható, de a nyári strandszezonban csak a fürdőzők zavarása nélkül. (Ez a szabályozás csak az Aranypartnak a Hermann Ottó utcától kelet felé eső részére igaz.)

 

FONTOS!

Arra kérünk titeket, hogy a kifogott halakat vagy halmaradékokat a szemétgyűjtő konténerekbe dobjátok, mert az kellemetlen lehet a többi lakó számára.

 

balatoni horgászat Siófok Aranypart horgászengedély

 

Horgászjegyek turistáknak

Mint tudjuk a horgászatnak vannak szabályai. A jelenlegi balatoni horgászrend 2022.február 1-jétől érvényes, ezek részleteit ezen az oldalon találjátok:

A balatoni horgászattal kapcsolatos szabályok »
A balatoni horgászathoz szükséges engedélyek árai »

 

Ha turistaként érkeztek, ezek a legfontosabb tudnivaló és szabályok:

A balatoni turistáknak turista jegyet kell vásárolniuk, amit állami jeggyel rendelkező horgász válthat. Ennek területi érvényessége a partközeli jeggyel egyenértékű, ami azt jelenti, hogy:

  • a partközeli horgászjegy a Balatonon a parttól a víz felé 1500 méter távolságig partról vagy lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműről jogosít horgászatra (behúzásra nem jogosít!).

A turistajegyet váltott horgász 1 db horgászbottal horgászhat, melyekkel naponta legfeljebb 3 db darabszám-korlátozás alá tartozó halat foghat. Ebből legfeljebb 2 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kg feletti mennyiséget.

Fontos még tudni, hogy a Balaton vízgyűjtőjén haljelöléses vizsgálatok folynak. Amennyiben jelölt halat fogtok, a hal tömegét és testhosszát, a fogás helyét és idejét, valamint a jelet emailben el kell küldeni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. email címére: halorzes@balatonihal.hu

Természetesen az egyes halfajtákra méret és darabszám korlátozások is érvényesek, valamint figyelembe kell vennetek a tilalmi időszakokat is. Ezt táblázatban foglalva szintén a Balatoni Halgazdálkodási Zrt honlapján találjátok meg.

A büntetések elkerülése végett, ezeket alaposan olvassátok el.

 

Horgászmódszerekhez kapcsolódó korlátozások

A behúzós, behordós horgászmódszer kizárólag behúzós (7 napos, 72 órás) területi jegy birtokában gyakorolható. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horog és a horgászbot közötti távolság nem kizárólag a dobás ereje által alakul ki, tehát ha a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű) vagy a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre.

TILOS az etetőhajó alkalmazása is, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében, amennyiben érvényes bejelentkezéssel rendelkezik.

 

Élményhorgászat

Van akinek a horgászat magányos tevékenység, mert szereti a természet csendjét és nyugalmát, mások inkább csapatban szeretnek pecázni. Siófokon szervezett horgászászatra is van lehetőség, akár hajóról is, ami még családi programnak is nagyszerű!

A Balaton Pro weboldala »

 

A kemping strandján nem „kapnak” a halak

A kemping területén horgászni tilos, de nem kell lemondanotok a balatoni horgászatról. A nyaralás alatt és közel a kempinghez számtalan partszakaszt és stéget találtok, ahol tudtok hódolni szenvedélyeteknek.

Azonban mindenki számára ismeretes, hogy a hal, főként a nyári hónapokban, gyorsan romlik, ezért arra kérünk Benneteket, hogy lehetőleg minden halat és maradékot gondosan takarítsatok el magatok után. Ez azért fontos, mert kényelmetlenséget okozhatnak a többi nyaraló számára, ezért kérjük együttműködéseteket.

A kemping házirendjét itt találjátok »