Balatoni borok

Esti borozás a naplemetében

2022. május 02.

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Balatoni borok

Esti borozás a naplemetében

2022. május 02.

balatoni bor - Siófok Aranypart Camping

Ha meghallod, hogy Balaton, két dolog jut eszedbe – a tó és a balatoni borok

Ha balatoni borokról szeretnénk beszélni, nem árt, ha először megismerkedünk a terroárral, vagyis a vidékkel, ahol ezek a borok megszületnek. A magyarországi 6 borrégió egyike a Balatoni borrégió, azaz egy különálló terület, amelyek jellemzői nagyon hasonlóak.

 

Borvidék vagy borrégió?

Vigyázat- a borrégió nem keverendő a borvidékkel, úgy is mondhatnánk, hogy a régió az a nagyobb egység vagy terület, ami összefogja a kisebb apró különbségeket mutató borvidékeket. A Balatoni borrégión belül ezek a következők: Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfelvidéki borvidék, Balatonfüred- Csopak borvidék, Nagy-somlói borvidék és Zalai borvidék

 

Mi jellemző általában a balatoni borokra

Először is leszögezhetjük, hogy abszolút fehérbor túlsúlyról van szó, a klimatikus viszonyok jól kedveznek a savhangsúlyos, gyümölcsös és friss bort adó fajtáknak. Ámbár alapvetően ebből van több, egyre több helyen jelennek meg a reduktív technológiával készült, azonnali fogyasztásra szánt borok mellett az érlelt tételek, valamint kékszőlőből is egyre több pincészet készít kimondottan jól sikerült borokat. Nyilvánvalóan a melegedő éghajlati viszonyok is közrejátszanak, hogy olyan vörösbor alapanyagok is már megjelennek a vidéken, amelyek sok napsütést igényelnek, mint a cabernet sauvignon, cabernet franc vagy a merlot.

És ha már a klímáról esett szó, említsük meg, hogy a borok szempontjából is külön szokták kezelni a Balaton északi és déli partján. Nyilvánvalóan minél délebbre tartunk, a szőlő annál több cukrot tud gyűjteni, ami akár megmutatkozhat a bor alkoholfokában, vagy glicerintartalmában is. Jellemző továbbá a vulkanikus talaj is, ami ásványossá teszi a borokat, helyenként sós érzetet kölcsönözve a bornak.

 

balatoni bor - Siófok Aranypart Kemping

 

Mit érdemes megkóstolni?

 

Olaszrizling

Nem mondunk nagy újdonságot, ha azt állítjuk , a Balatonnál olaszrizling az első számú szőlőfajta. A legnagyobb területen ugyanis ezt a szőlőfajtát termesztik a borászok, és a vidék kimondottan kedvez is neki. A mandulás, kesernyés ízt  szépen kiegészítik az ásványok, fehér húsú gyümölcsök, vagy olykor-olykor virágos ízek. A legtöbb pincészet már nagyon jó minőségű bort készít a fajtából, ezeket mindenképp érdemes is megkóstolni, hogy elfelejtesse velünk az azt ízélményt, ami még a régi rendszer tömegtermeléséből kikerülő olaszrizlingek világából maradt az emlékezetünkben.

 

balatoni bor - Aranypart Camping Balaton SiófokBorozás a teraszon – Aranypart Camping Balaton Siófok

Furmint

Bizony, bizony – sokan ugyan Tokajhoz kapcsolják, de egyre több balatoni pincészetnél  bukkan föl a furmint. Ugyanis régen nemcsak Tokajban, hanem Magyarország több régiójában is honos volt. És mivel a fajta nagyon szépen alkalmazkodik a környezetéhez, és mutatja meg a vidék adottságait, a Balatonnál, üdébb, ásványosabb, és a furmintra egyébként is jellemző, körtés, almás ízű borokat kóstolhatunk.

 

Kéknyelű

Sajnos, nem sok helyen találkozunk vele, pedig egy ősi magyar fajta. Zamatos borral, ami ráadásul tipikusan balatoni szőlőnek számít . Ínyenceknek figyelmébe ajánljuk a hordóban érlelt kéknyelűt, garantáljuk, hogy nagy élmény lesz.

 

Pezsgő

Azok az éghajlati adottságok, amiket a fentebb említettünk alkalmassá teszik az itt készült borokat, hogy pezsgőt készítsenek belőlük. Arra azért készüljünk, hogy a kisebb pincészeteknél, azaz nem a nagyipari mennyiségben előállított pezsgők ára 3 500-10 000 Ft között mozog palackonként, de egy fontos ünnepet, eseményt vagy különleges estét érdemes megkoronázni egy ilyen itallal.

 

Illatos borok

Az Irsai Olivér mostanában az egyik legdivatosabb bornak számít, főként a nyári hónapokban. Kicsit parfümös, muskotályos illatával sokakat csábít el, és természetesen a Balaton mellett is jócskán találunk kóstolnivalót ebből a fajtából is. Az Irsai mellett az illatosabb, aromásabb borok kedvelőinek még a traminit és cserszegi fűszeret ajánljuk.

 

Vörösborok a Balatonnál

Ha már mindenképp vörösbort szeretnénk inni, akkor érdemes a nálunk honos fajtákkal próbálkozni, mint a Kékfrankos vagy Kadarka. A Pinot Noir-nak is kedvez a klíma, és sokan készítenek belőle rozét is. Szóval, ha vöröshöz szottyan kedvünk, ezekből válogassunk.

És hogy kicsit megismertessük az Aranypart Camping lakóit is a környékkel borászati szempontból, talán elmondhatjuk, hogy Siófok nem annyira a nagy pincészekről híres. Ha valaki mégis a helyi borászok nedűit szeretné megkóstolni, látogasson el  Balatonkilitibe vagy Zamárdiba, ahol a régi pincesoron szívesen várják a vendégeket.

A kemping éttermében is meg tudjátok kóstolni a balatoni borokat »