Nyaralás előtt – érvényes személyi okmányok!

Megváltoztak a szállásfoglalás szabályai

Mindenkinek, aki utazásához szálláshelyet foglal, fontos tudnia, hogy 2021 szeptemberétől új jogszabályoknak kell eleget tenniük a szállásadóknak. Ez annyiban érinti a vendégeket, hogy minden esetben az érkezéskor be kell mutatniuk okmányaikat adatrögzítés céljából.

Indulás előtt ezért minden esetben győződjetek meg arról, hogy az iratok nálatok vannak, különben a szállásadók nem fogadhatnak Benneteket.

 

Nyaralás előtti teendők

Fontos ellenőrizni a nyaralás előtt!
Nektek és a 18 év alatti gyerekeknek is szükségük van érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre, amivel a személyazonosságotokat igazolni tudjátok!

 

14 év alatti gyermekek okmányazonosítása

14 év alatti gyermekek esetében nem szükséges az okmányt bemutatni, a gyermek képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzíthetjük az adatokat.

A szálláshely-szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos átmeneti szabályok

28. § A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokat a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti. A 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (2) bekezdésétől eltérően 2022. december 31. napjáig az okmányát nem kell bemutatni, és a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően nem kell rögzíteni az okmány azonosító adatait.

 

Milyen iratokkal tudjátok azonosítani magatokat?

Mindenképp érvényes és fényképes igazolványra lesz szükség, ami lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél, és ez kortól függetlenül mindenkire érvényes. Ha pici babával vagy gyerekekkel utaztok, akkor időben készíttessétek el a részükre is a fényképes okmányt, hogy a becsekkolással ne legyen probléma. Már a szállásfoglaláskor érdemes ellenőrizni személyes okmányaitokat, hogy érvényesek lesznek-e a nyaralás időtartamában.

 

Miért szükséges ez?

Tavaly ősztől digitális okmányolvasókat vezettek be a turisztikai szektorba. Minden szállásadónak rendelkeznie kell ezzel az eszközzel, mellyel a vendég személyes dokumentumai alapján rögzíti az adatokat a VIZA rendszerbe. A szállásfoglalás után a szállásra való bejelentkezéskor köteles a szállásadó megtenni.

 

Mi az a VIZA?

A VIZA egy vendégazonosító rendszer, mely a Vendég Információs Zárt Adatbázis rövidítése. A szálláshelyek egy digitális okmányolvasó segítségével kötelesek rögzíteni a szállásfoglalás után, a bejelentkezéskor, a szállásfoglalók adatát, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatbázishoz hasonlóan.

A rögzítendő adatok a következők:

  • családi és utónév;
  • születési családi és utónév;
  • születés helye;
  • születés ideje;
  • vendég neme;
  • állampolgárság;
  • anyja születési családi és utóneve (ha az azonosító dokumentum tartalmazza);
  • személyazonosító vagy úti okmány azonosító adatai.

 

nyaralás - Aranypart Camping Siófok BalatonNyaralás – Aranypart Camping Siófok Balaton

 

Bejelentkezés

A szállásfoglalás után, de a nyaralás megkezdése előtt, a recepción kell bejelentkezni és elvégezni az okmányazonosítást is.

 

Recepció – mikor tudtok bejelentkezni?

Az Aranypart Camping recepciója a kemping nyitvatartási ideje alatt éjjel-nappal elérhető, azonban az érkezést érdemes még kapuzárás előtti időintervallumba időzíteni. Ebben az időszakban ugyanis autó csak indokolt esetben hajthat be a kemping területére. A kapu 23.00 és 6.00 óra között tart zárva, az utazás tervezésénél kérjük, ezt vegyétek figyelembe.

 

Parkolás – ki és hol parkolhat a kempingben

A vendégek nyugalma és biztonsága érdekében egy rendszámfelismerő rendszert vezettünk be, ami azt jelenti, hogy kizárólag a szállást foglaló, és azt kifizető vendégek tudnak gépjárművel behajtani a kemping területére. A becsekkolást megelőzően ezért csak a kempingen kívül lehetséges  parkolni, amennyiben viszont a bejelentkezés és fizetés sikeres volt, a sorompó automatikusan felnyílik. Ezt követően már az itt tartózkodásotok teljes ideje alatt  ingyen parkolhattok saját parcellátokon vagy a lefoglalt mobilház mellett kijelölt helyen.

 

A zavartalan pihenés biztosított a nyaralás alatt

Kempingünkben nagyon sok család látogat el, de vendégeink között általában sokan vannak, akik valódi pihenésre és kikapcsolódásra vágynak az itt tartózkodásuk alatt. Ennek érdekében vezettük be az este 11 órától kezdődő csendes pihenőt, amikor is tilos a hangoskodás, és a gépjárművek is csak nagyon indokolt esetben közlekedhetnek a kempingben. Fontosnak tartjuk, hogy minden vendégünk jól érezze magát, ezért ebben kérjük az együttműködéseteket.

 

Kutyabarát szálláshely

A kemping hatalmas zöld területen helyezkedik el, ezért ideális arra, hogy a kutyusokat is vendégül lássuk. Nyaralás előtt jó, ha tudod, hogy minden parcellán 3 kisállatot tudunk fogadni, mobilházainkban pedig házankét 2-2 kutyus jöhet a nyaralásra, de bizonyos szabályokat itt is be kell tartani. Szükségünk lesz például az állatok oltási könyvének bemutatására, ezért ez se maradjon otthon, és a póráz használata is kötelező az ijedelmek és esetleges balesetek elkerülése érdekében.

 

Strand

Az Aranypart Camping Siófokon, közvetlenül a Balaton közelében található és a kemping nyaralói a szabad strandot használhatják,  így nem kell strand belépőt sem vásárolni, és cipekedni sem kell messzire, hiszen a kempingből több kapun is közvetlen kijárat van a part felé. A strandot 2021-ben újítottak fel, számos büfé, wakeboard pálya és vízibicikli kölcsönző is található itt.

További fontos tudnivalók az Aranypart Camping házirendjéről »

X