Hőségriadó már júniusban?

Mit tegyünk?

2022. június 27.

Hőségriadó már júniusban?

Mit tegyünk?

2022. június 27.

hőségriadó hasznos tanácsok

Lassan-lassan hozzászokunk, hogy a nyár folyamán akár több hőségriadót is elrendelhetnek a hőhullámok miatt, amelyek elérik  Magyarországot. Ez azt jelenti, hogy még árnyékban sem ritka a 35 fok fölötti hőmérséklet, és még éjszaka sem kúszik a higany szála nagyon 20 fok alá.

Bár régen ez egyáltalán nem volt megszokott, hogy szinte szaharai hőséggel kell számolnunk, úgy tűnik, nemcsak gondolatban kell hozzászoknunk ezekhez a jelenségekhez, de az életmódunkat is ehhez kell igazítanunk.

A meteorológiai adatok alapján 100 évvel ezelőtti időszakhoz képest megháromszorozódott a másodfokú hőségriadós napok átlagos évi száma. Hőségriadót három esetben hirdethetnek.

 

Mit jelentenek a hőségriadó fokozatai?

Hőségriadó 1. fokozat

Első fokozatról akkor van szó, ha a napi átlaghőmérséklet 25 fok körül alakul.

Hőségriadó 2. fokozat

A második fokozat jelenti , hogy a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Ez mintegy 33 fokos napi csúcshőmérsékletnek felel meg.

Hőségriadó 3. fokozat

A harmadik fokozat elrendelésére akkor van szükség, amikor 27 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet, ez 40 fok körüli maximális hőmérsékletet jelent három egymást követő nap.

Ez már megfelel az “extrém” időjárási helyzetnek.Bár szeretjük a nyarat és a meleg, a hosszan tartó kánikula megviselheti a szervezetet.

Az UV sugárzás fokozatairól bővebben »

 

hőségriadó - klíma mobilház Aranypart CampingAranypart Camping Siófok – strand

 

Ilyenkor a víz mellett a legjobb

Sokan menekülnek a városi hőség elől a vízpartra, legyen az strand, a Balaton vagy más természetes víz. Talán nem kell hosszan ecsetelnünk, miért jobb ilyenkor a betonrengeteg helyett inkább a szabad levegőn, a hűsítő víz mellett tölteni az időt. Azt azonban érdemes kiemelni, hogy a természetes vizek talán még alkalmasabbak a hűsölésre.

Egyrészt a strandon kevés az árnyék, másrészt a tavaknál általában egy kis szellőre, a levegő mozgására is lehet számítani.

 

Még a víz mellett sem egészséges ilyenkor a napon tartózkodni

Amire viszont akár a Balaton mellett is érdemes odafigyelni, azok a déli órák. Sokan tudják, mégsem tartják be ezt a szabályt, pedig ha jobban megnézzük, a déli tengerparti országokban is kiürülnek a strandok ebédidőben és csak 4 óra körül telnek meg újra.

Nem véletlenül. A délutáni pihenő ott kötelező, hiszen hőségriadó nélkül is tudják az ott élők, nem tanácsos a napon tartózkodni a forróságban.

 

UV -sugárzás – mindenki ismeri, mégsem tudja

A nyárhoz az is hozzátartozik, hogy óvjuk magunkat az UV sugárzástól. Valaki komolyan veszik, valaki nem, de talán, ha jobban megismerkedünk vele, és megértjük, hogy miről is van szó, talán kevesebben fogják komolytalanul venni. Az ultraviola egy olyan fény vagy energia, ami szemmel nem látható, mégis létezik.

Ez is a Napból jön, és két fajtája is érinti a Földet. Az UV-A és UV-B közötti különbség az, hogy míg az UV-B-nek vannak kedvező hatásai is, az UV-A inkább káros hatással van a szervezetünkre.

És míg a „kevésbé szeretett”  UV-A állandóan jelen van a nap folyamán, ráadásul akadálytalanul átjut az ablaküvegen és a felhőkön, addig az UV-B sugarak nagy részét az ózonréteg elnyeli. Van jó tulajdonsága is, ez az a sugárzás, ami segíti a D-vitamin képződést, és a barnulásért is ő a felelős. Ezzel szemben az UV-A éget.

Mindkettőre igaz, hogy akár rákot is okozhatnak!

Ebből is látszódik, hogy bár szükségünk van napocskára, jobban tesszük, ha nem tartózkodunk egész nap a napon, és ha azt hisszük, hogy a víz megóv minket a kellemetlen hatásoktól, akkor tévedünk. A kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban azonban még a gyerekek számára is kimondottan egészséges a mérsékelt napozás.

Aktuális UV térkép az idokep.hu weboldalán »

 

A hőség egyéb károsító hatásai – védekezzünk!

A hőségben a rosszullétekért – mint a fejfájás, szédülés és szívdobogás, – nemcsak  bizonyos alapbetegségek vagy az előrehaladott életkor a felelősek, hanem okozhatja a kiszáradás is. Sokan vannak, akik szinte alig isznak, ez azonban a nyáron gondokat is okozhat.

Felnőttek esetén a normál 2-3 liter folyadékon túl ennél többet is javasolt meginni.

 

A gyerekekre fokozottan figyeljünk

A gyerekeket könnyen ott felejtjük a nagy melegben, mondván milyen jól eljátszanak egész nap a homokban vagy a pancsolóban. Arról azért ne feledkezzünk meg, hogy míg mi az árnyékból figyeljük őket, ők szépen ott aszalódnak a napon, sokszor sapka és itatás nélkül.

Ha mindenféle baj nélkül szeretnénk eltölteni a nyaralásunkat, a gyerekeket is vigyük el hűsölni a kora délelőtti órákban, hiszen számtalan jópofa dolgot tudunk csinálni ez idő alatt is, ráadásul egy kis szieszta mindenkinek jól esik .

 

Zöld területek és klimatizált szálláslehetőség az Aranypart Campingben

Nemcsak a vízpart, hanem a kemping árnyat adó fái is mérséklik a hőséget. A sok árnyék és a növényzet párolgása hűti a levegőt így elviselhetőbbé teszi minden vendégünknek a forró napokat.

Akik mobilházban szállnak meg, klímát is találnak bennük. Ilyen típusok nálunk az Eurocomfort, a Carmen Plus és a Star mobilházak.

Mobilházaink részletes leírását itt találod »