Esőnapon

Kulturális látnivalók a Balatonnál

2022. május 26.

A legjobb ajánlatokat
weboldalunkon találod
foglalj most!

Esőnapon

Kulturális látnivalók a Balatonnál

2022. május 26.

esőnap - Siófok Balaton - kulturális látnivalók

A nyaralók többsége a strandolás miatt érkezik a Balatonhoz, de az időjárás nem mindig engedi a fürdőzést.  Érdemes az ilyen esőnapokra egy B tervvel készülni, ezért összeszedtünk Nektek pár olyan helyszínt, ahol tartalmasan tudjátok eltölteni az időt. Ne esettek kétségbe, Siófok és környéke is bőven tartogat számotokra kulturális feltöltődést.

 

Esőnapon fedezzétek fel Siófok és környékének kulturális kínálatát!

Kálmán Imre Emlékház

Siófok város híres szülötte Kálmán Imre, az operettkirály, akinek szülőházában múzeumot rendeztek be. A ház a zeneszerzőről elnevezett sétányon található, ahol a művész hagyatékából származó tárgyakat tekinthetik meg az ide látogatók. Ezek között több értékes darab is kiállításra került, ilyen többek között Kálmán Imre zongorája is. Ha esőnap, akkor ez egy jó program lehet.

 

Operett kedvelők figyelem!

2022-ben ráadásul évfordulót is ünnepel a város a zeneszerző születésének 140-dik évfordulójának alkalmából, melyre színes programkavalkáddal várják az érdeklődőket. A művelődési központ egész éves kiemelt programsorozata keretén belül például egy beszélgetős, terefere programsorozatot is szervez, akinek vendége lesz többek között Oszvald Marika, Kállay Bori, Teremi Trixi, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor. A beszélgetéseket egy gasztro-show is kíséri, mely során egy-egy kedvenc fogás kerül elkészítésre és kóstolásra Kálmán Imre kedvenc ételei közül. Ősszel pedig a zeneszerző melódiái is felcsendülnek a Kálmán Imre Emléknapok nevet viselő egyhetes fesztiválon.

 

Kulturális látnivalók nyomában

Ha további kulturális vonatkozások nyomába szeretnénk eredni, Siófoktól fél óra autóútra található Balatonszemes, ahol a Latinovits Emlékházat tekinthetitek meg. „Az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából készült állandó kiállítás Latinovits Zoltánról, a 20. század második felének egyik legnagyobb magyar színészéről, emberi, művészi hitvallásáról, pályájának fájdalmas félbemaradottságáról mutat be pillanatokat a színészkirály írásai, fotói, pályájának dokumentumai segítségével.” – olvashatjuk a szemesi művelődési ház honlapján. A kiállítás előzetes bejelentkezést követően tekinthető meg.

Minden augusztusban Balatonszemes ad otthont a Bujtor István Filmfesztiválnak is.

 

„Szívemben bizony kín dúlt, mikor a vonat indult…”

Írja József Attila egy évvel halála előtt Balatonszárszón. A város több helyszínen is megemlékezik a költőóriás itt töltött időszakáról, valamint haláláról. Esőnapon ellátogathattok a a József Attila vendégházba, ami az egykori Horváth-panzióban kapott helyet. Innen indult ugyanis utolsó sétájára a költő 1937. december 3-án. A múzeumban izgalmasabb, interaktív kiállítással várják a látogatókat, melyben közelebbről is megismerhetjük József Attila  személyét.

Ha már itt jártok, két perc autózásra , a vasúti síneknél  a József Attila emlékművet is érdemes útba ejteni.

 

Jókai emlékház

Siófokkal szemben, Balatonfüreden a reformkor legnagyobb írójának, Jókai Mórnak emlékháza lehet érdekes az irodalmat kedvelők számára. Az író, feleségével Laborfalvy Rózával többször is megfordult Füreden, majd telket és nyaralót  is vásároltak, amely most a turisták számára látogatható. Siófokról Balatonfüredet komppal lehet a legegyszerűbben megközelíteni. Szántódról a nyári időszakban 40 percenként indul kompjárat Tihany felé, majd onnan 10 kilométerre észak felé indulva éritek el Balatonfüredet.

 

Tihany kihagyhatatlan!

Igaz nem annyira irodalmi szempontból, de kulturális-történelmi és talán esztétikai szempontból Tihany az egyik legfigyelemre méltóbb kirándulóhely a környéken. A Tihanyi Bencés Apátság egész évben látogatható, és felejthetetlen élményt nyújt. Az apátság múzeumában állandó és időszakos kiállítások, valamint izgalmas programok is várják a látogatókat, az aktualitásokat érdemes figyelemmel kísérni az apátság honlapján. Emellett a barokk templom, valamint az apátság bor- és gasztrokínálata lehet érdekes a turisták számára.

 

esőnap - Tihany Balaton - kulturális látnivalók Tihanyi Apátság – kulturális látnivalók

 

Esőnapi időutazás – Csapody-kastély

Ugyan nem éppen esőnapi program, de a régi időket szívesen felidézők ellátogathatnak Ádándra, a Csapody-kastélyhoz. A klasszicizáló stílusban épült barokk épület jelenleg üresen áll, viszont érdekessége a park, ahol több 100–150 éves fák állnak még ma is.

 

Ha esőnapon mindenképp fürödni szeretnétek

A Balaton környékéről tudni kell, hogy nemcsak a tóban lehet ma már megmártózni, hanem számtalan termál és élményfürdő is üzemel a nyaralóhelyek közelében  annak érdekében, hogy az esős vagy hidegebb nyári napokat is fürdőzéssel tölthessétek. Siófokon a Galerius Élményközpont nyújtja ezt a lehetőséget, ahol kicsik és nagyok is jót szórakozhatnak, vagy épp kikapcsolódhatnak a wellness szolgáltatásoknak köszönhetően. A fürdő azonban felújítási munkálatok miatt jelenleg zárva tart, ezért mielőtt útnak indulnátok, tájékozódjatok a nyitás időpontjáról.