Ultrabalaton

Történeti áttekintő

2023. január 30.

Ultrabalaton

Történeti áttekintő

2023. január 30.

Ultrabalaton szállás Aranypart Camping

Akinek a futás bármilyen formában megjelent már az életében, űzze azt hobbi szinten, vagy komolyabban, annak bizonyára ismerősen hangzik a legendás Ultrabalaton futóverseny. A nagy múlttal büszkélkedő Ultrabalaton egyéni- vagy csapatversenyén való részvétel a futás szerelmeseinek kötelező pont azon a bizonyos bakancslistán. 2023. május 4-7. között kerül megrendezésre a XVII. NN ULTRABALATON. Ez alkalomból ennek a 17 évnek a rövid történeti összefoglalóját hoztuk el nektek. Egyúttal arra buzdítunk mindenkit, hogy célozza meg ezt versenyt egyszer az életben, mert semmihez nem fogható élménnyel lesz gazdagabb.

A futást bármikor el lehet kezdeni és a majd két évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy az a széles futóközösség, amit az Ultrabalaton megteremtett maga körül, még sok-sok évig lelkesen folytatja majd ezt a hagyományt. Egy szóval futásra fel, de addig is nézzük meg, hogyan jött létre ez a rendezvény, mitől egyedülálló és minek köszönheti töretlen népszerűségét az elkötelezett futók körében.

UB – kezdetek

Az UB ötlete 2007-ben született meg, ahol az alapítók egy olyan ultrafutó versenyt szerettek volna létrehozni, ahol 200 km feletti táv teljesítése a cél. Kezdetben néhány száz résztvevővel indult esemény, de hamar tömegeket megmozgató ikonikus versennyé vált. Az első időkben a tihanyi Belső-tó partjáról indult a mezőny, majd tíz éve Balatonaaligára költözött a rajtvonal. Ahogy a résztvevők száma egyre nőtt, biztonsági szempontok és a szervezés technikai kérdései miatt a versenyközpont Balatonfüredre került.

Szintidők

A UB két időkeretet használ. Ahhoz, hogy a kihívást teljesítsétek az egyéni indulóknak 31 óra alatt kell befejezniük a Balaton kerülést, a nagyobb létszámú csapatoknak pedig 27 órájuk van célba érkezni. A futás esetében a kör szintidőn belüli teljesítését célozzák meg a versenyzők, a kerékpártúrán azonban nincs időmérés.

Környezetvédelem

Az UB nemcsak a futás szeretetéről szól, de kapcsolat önmagunkkal és a természettel is. A környezetvédelemre is kiemelt hangsúlyt fektetnek és nem csak papíron. Az UB méltán nevezheti magát a kontinens legzöldebb futófesztiváljának. 2020. óta ugyanis egyáltalán nem használnak műanyagpoharat a rendezvényen. Ekkora versenyzői létszámnál ez nem kis teljesítmény, a nagy európai futóversenyek történetében elsőként büszkélkedhetnek ezzel a környezetvédelmi szempontból fontos lépéssel.

Privát Ultrabalaton

A futó nem áll meg, ahogy az Ultrabalaton sem hagyta magát még a Covid19 járvány alatt sem.  2020-ban mikor a pandémia ellehetetlenítette a verseny megrendezését, megtalálták a módját, hogy a futók és egyben UB rajongók teljesíthessék a kihívást. Rugalmasságukat mi sem bizonyítja jobban, hogy még ehhez a nem mindennapi helyzethez is képesek voltak alkalmazkodni létrehozva a Privát Ultrabalatont, mely a járvány alatt egyéni teljesítésre adott lehetőséget a futóknak.

Töretlen népszerűség

Mára az UB, Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyévé nőtte ki magát, napjainkra az indulók száma meghaladta az elképzelhetetlenül soknak tűnő 17 ezer főt is. A verseny során a Balaton megkerülése a cél, a kört egyéniben, váltóban futva és kerékpárral is lehet teljesíteni. Jelenleg a futás Balatonfüredről indul nyugati irányba, az aktuális távolság pedig 211 kilométer.

A szabad helyek korlátozottak, hiszen a több ezres részt vevői létszám így is profizmust igényel a szervezőktől. Az esemény már évek óta telt házasnak mondható, ráadásul évről-évre hamarabb telik be a regisztráció. Aki jelentkezni szeretne, résen kell lennie, hiszen az utóbbi időkben a felület megnyitását követően lényegében percek alatt fogytak el a szabad helyek.

Fontos tudni, hogy a nagy létszámú részvételnek köszönhetően a szálláshelyek is hamar betelnek erre az időszakra. Ha részt vennél a versenyen, esetleg kísérő vagy, érdemes idejében szállást is foglalni. Az UB kiindulópontja Balatonfüred, ami ilyenkor kifejezetten zsúfoltnak mondható. Ha elkerülnétek a tömeget, netán a verseny után eltöltenétek még néhány pihentető napot a Balatonon, akkor a siófoki Aranypart Camping éppen nektek való hely. Érdemes megnézni a szálláskínálatot, hiszen minden adott amire csak vágyhat a megfáradt utazó, kényelmi szolgáltatások, nagy zöld terület és a fás ligetes hangulat, és a vízpart közelsége.

Kerékpárral a Balaton körül

A szervezők nemcsak futóknak, de a kerékpárosoknak is lehetőséget kínálnak az NN UB hangulat megízlelésére. A McDonald’s BringaMánia Ultrabalaton Bringatúrájára a futókat kísérő kerékpárosok mellett, azok is jelentkezhetnek, akik biciklivel szeretnék megtenni a 211 kilométeres távot. A Balaton kerülés iránya nyugati irányú, akárcsak a futóké. Különbség azonban, hogy itt nincs időmérés, sem meghatározott szintidő. A kerékpártúra az élményekről, a Balaton szeretetéről és a szabadságról szól.

Legyen szó akár futásról, vagy kerékpározásról, az Ultrabalaton életérzés semmihez sem fogható. Nem csak a Balaton csodáit szívhatjuk magunkba az esemény alkalmával, de részesei lehetünk egy igazán nagyszabású közösségi élménynek.  A futás, kerékpározás, vagy egy jó kis közös kempingezés, közelebb hozza egymáshoz az embereket, pont úgy ahogy a Balaton part.