Mobilfotós kaland az Aranyparton

Kapd el a pillanatot, úgy, mint még soha!

2024. szeptember 09.

Mobilfotós kaland az Aranyparton

Kapd el a pillanatot, úgy, mint még soha!

2024. szeptember 09.

fotós helyszín Aranypart Camping kemping apartman Balaton

Te is lehetsz a saját élményeid fotósa

Ahol a Balaton hullámai partot érnek, ott igazán különleges vízparti atmoszféra uralkodik. Ha jártál már az Aranypart Camping & Apartmentsben, biztosan neked is tele van a mobilod, vidám és hangulatos nyaralós képekkel, amelyeket jólesik visszanézni a hideg téli estéken.

Bármikor saját magunk alkalmi fotósává válhatunk, hiszen a kamera, amellyel megörökíthetjük az életre szóló pillanatokat, ott van a zsebünkben. Ráadásul manapság egyre jobb minőségű képeket készíthetünk a telefonunk segítségével. Ha már megadatik ez a lehetőség miért is ne hoznánk ki belőle a maximumot?  Az alábbi cikkben bepillantást nyerhetsz a vakációs fotózás rejtelmeibe.

Készíts lélegzetelállító képeket egyszerűen, akár a telefonoddal, nincs szükséged bonyolult felszerelésre és még csak profi fotósnak sem kell lenned hozzá! A fotózás ráadásul egy rekreációs tevékenységnek számít, ami segít kikapcsolódni, elmerülni a pillanatban és akár egy valódi hobbivá is kinőheti magát az életedben.

 

Az Aranyparton egészen kivételesek a naplementék!

Az Aranypart Camping & Apartments elrepít egy mobilfotós kalandra, a Balaton legszebb és legkedveltebb partszakaszainak egyikén. Érdemes kimenni a partra naplementekor, ha szépek a felhők, mert akár fél órán keresztül változatos és lenyűgöző látványban lehet részetek. (Cikkünk kiemelt fotója is ott készült.)

 

A vakációs fotózás trükkjei

Ha te is szeretnél különleges képeket készíteni a nyaralás, vagy egy kellemes őszi kiruccanás során, akkor nincs más dolgod, mint elkapni azokat a pillanatokat, amelyeket a természet, a napfény és egy különleges helyszín kombinációja ad.

Az Aranypart Camping & Apartments ideális üdülőhely, ahol igazán irigylésre méltó nyaralós fotókat lőhetsz, hiszen nálunk a szállásod közvetlenül a Balaton parton helyezkedik el. A part menti vendéglátóhelyek teraszáról zavartalan kilátás nyílik a tóra, egy gyöngyöző falú borospohár, vagy egy habos latte társaságában egy amatőr fotós szeme is meglátja, hogy ezt a tökéletes, amolyan megérkezős pillanatot meg kell örökíteni.

A vakációs fotós titka azonban nemcsak a nyaralás legjobb pillanatainak dokumentálásában rejlik, hanem az időzítésben a fények és a telefon kamerájának tudatos használatában. Lássuk a tippeket!

 

Miért érdemes napnyugtakor fotózni az Aranypart Campingben?

A késő délutáni órákban, egy kellemes, mindent átjáró nyugalom uralkodik a parton. Utószezonban elcsíphetsz olyan különleges pillanatokat is, amikor rajtad kívül alig vannak néhányan a környéken. Az a béke, amit a balatoni naplemente fényei nyújtanak, tényleg segít kiszakadni a hétköznapok rohanásából, ráadásul akár meg is őrizheted a pillanatot a tökéletesen megkomponált fotókon.

 

fotós helyszín Aranypart Camping kemping apartman Balaton

 

 

Az alábbi tippek segítségével te is tudni fogod, hogyan használd a telefonod kamerájának beállításait, hogy a fotók a lehető legjobban vissza adják ezt a tényleg kivételes látványt.

Ne félj a fotós szakkifejezésektől, ismerd meg mit jelent a kompozíció, HDR, a fókusz és expozíció. Nem bonyolult, hiszen ezek már most is ott vannak a zsebedben lévő telefonban. Legyen szó reggeli fényekről, vagy a balatoni naplementéről, az alábbi fotós trükkök segíthetnek, hogy remek képeket hozz létre. A youtube-on rengeteg segédanyagot fogsz találni mobillal való fényképezés témában.

 

1. Használd a fényt és a színeket

„Jó fényt”, lehet, hogy hallotad már, hogy így köszönnek el egymástól a profi fotósok. A fotózásra legalkalmasabb fényt, különösen, ha semmi sem zavarja napsütést, a hajnalban vagy alkonyatkor találod. Korán reggel és naplementekor a fények lágyak, a színek gazdagok, a kilátás zavartalan. Ez a  „blue hour” és a „golden hour” közötti időszak.

A „blue hour” elnevezés arra az időszakra utal, amikor az ég sötétkék és a nap pár pillanat múlva bukkan majd csak fel. A „golden hour” pedig az, amikor narancssárgába hajlik minden. Ha a telefonodat a víz felé irányítod az első sugarak érkezésekor, akkor olyan képet készíthetsz, amin a tó tükörsima felszíne visszaveri a nap fényét és ragyog.

 

2. Időzítés

A napnyugta nem egy fix időpontban történik, változik attól függően, hogy milyen évszak van, de nyáron ez az idősáv nagyjából 17 és 21 óra közé esik. Ilyenkor igazán alkalmasak a fények a látványos fotók készítésére. Érdemes az időjárást is figyelni, hiszen egy felhős reggel vagy este is adhat izgalmas hangulatot a képeknek.

Ha tényleg azt szeretnéd, hogy a legjobb fényeket kapd el, érdemes már kicsivel a napnyugta előtt kimenni a partra. Így nem maradsz le arról, amikor az ég kékből rózsaszínbe vagy narancssárgába vált.

A különleges fényeket a napfelkelte vagy egy klasszikus balatoni naplemente során egyaránt elcsípheted. Mindegyik más miatt varázslatos. Ráadásul ezekhez a fotós élményekhez mindössze néhány métert kell sétálnod a partig, amennyiben az Aranypart Camping & Apartmentsben foglalsz szállást.

 

3. Kompozíciós tippek

Alapvető fotós trükk a harmadolási szabály, próbáld meg alkalmazni. Igazán egyszerű, csak képzeld el, hogy a telefon képernyőjét két vízszintes és két függőleges vonallal kilenc részre osztod (a legtöbb telefonos fotós alkalmazásban már eleve benne van a rács). Ha a napot nem pontosan középre helyezed, hanem az egyik metszéspontba, sokkal érdekesebb képet kapsz. Például, ha a nap a jobb felső harmadban van, és a tó a kép alsó részén terül el, az máris egy dinamikusabb, izgalmasabb fotó lesz.

 

fotós helyszín Aranypart Camping kemping apartman Balaton

Komponálás ráccsal iPhone-on – Siófok, Aranypart

 

4. Fókusz és expozíció

Sokan nem tudják, de a legtöbb mobiltelefon kamerájánál be lehet állítani, hogy hova fókuszáljon, és mennyi fényt engedjen be a lencsén keresztül az érzékelőre. Amikor fényképezni szeretnél, de a nap szemben van, gyakori, hogy kifehéredik, ”kiég„ a képen. Érintsd az ujjad oda, ahol a nap van és a kamera fénymérője oda méri a fényt és nem hagyja kiégni a képet.

Ha ujjal megérinted a képernyőt, akkor az élességet is arra pontra fogja állítani az automatika, amit kijelöltél, így máris tökéletesítetted a beállítást. Hasznos mobilfotós trükk az is, hogy amikor túlságosan világos a kép, egy kicsit lefelé húzod a fényerőt a képernyőn a kijelölt ponton. Így te határozhatod meg, hogy mennyi legyen az expozíció.

 

5. Tükröződések és HDR

Imádod a vizet? Akkor játssz a tükröződéssel! A tó felülete olyan, mint egy hatalmas tükör. Ha pedig a napot és annak visszaverődését egyszerre kapod el, még látványosabb lesz a kép. A telefonodon bekapcsolhatod a HDR módot is (High Dynamic Range), ennek segítségével a fényes és sötét részek is jól látszódnak majd a képen és gazdagabb színvilágot tudsz megörökíteni.

 

6. Kísérletezz bátran!

Nem biztos, hogy az első képek sikerülni fognak vagy olyanok lesznek, amilyet szerettél volna. Ne hagyd, hogy ez letörje az ambíciódat! A fotótörténetben rengeteg trükk keletkezett valamilyen hibából. Egy „elrontott” fotó gyakran stílust terem.

 

fotós helyszín Aranypart Camping kemping apartman Balaton

 

Szállás nemcsak vakációs fotósoknak

A vízparti pillanatok megörökítéséhez az Aranypart Camping & Apartments kiváló választás. A szállás Siófok egyik legszebb partszakaszán az Aranyparton helyezkedik el. A kemping és üdülőfalu számtalan hangulatos nyaralós fotótémát kínál, de a környék is tele van különleges helyszínekkel, amelyek megérnek pár kattintást. A közeli kikötő, a Víztorony, a gyönyörű régi villák, vagy a rózsakert nemcsak kellemes időtöltést jelent, de számtalan témát is a nyaralós hobbifotósok számára.

Akár kattintasz, akár nem ez a hely valóban a feltöltődés forrása, érdemes ellátogatni ide. Különféle szállástípusokat találsz a kínálatban, így biztosan megtalálod azt, amelyik a leginkább illik hozzád. Sátorhelyek, lakókocsi parcellák, kényelmes mobilházak és apartmanok egyaránt várnak rád.

Foglalni online egyszerűen pár kattintással lehet. Szállásodat fizetheted SZÉP kártyával, vagy bankkártyával is, az előleg befizetésével pedig bebiztosíthatod a helyedet.

Siess és csapj le az élményre, szeptemberben még nyitva vagyunk! A kora őszi hangulat, a balatoni ízek, illatok és a lágy szellő olyasmi, amit nem adnak vissza a képek. Gyere és éld át!